HTML

mizuj's

A mizuj's arról szól, hogy mizujs.

Friss topikok

  • inad2: Bár ez az egyik alapuló posztunk (és a tanulópénzem is... hű, mennyi elgépelés/magyartalanság van ... (2011.03.14. 12:16) Böngészőháború-a kezdetek

AWN

2010.12.29. 15:38 :: zsele

Kezdjük az elején: Az awn egy dock ubuntura, szóval most az ubuntu felhasználóknak lesz egy kis ajánló. -Illetve a windowsosok nézhetik, hogy miért lenne érdemes áttérni-

Namost alapvetõen ami a gnome felület fontos részeként megemlíthetõ, az a panel. Nem túl sok extrával, de még így is testreszabhatóbb mint a windows tálcája. Pedig hát azt jóval többen használják, fizetnek is érte és még így se zavar senkit eme hinyosság. Tehát eddig minden szép és jó amíg az ember rá nem talál az interneten egy dokk képére. Ezekbõl is több van és gondolom mindegyiknek megvannak a maga elõnyei, de sajnos nem tudtam mindegyiket jól kiismerni, vagy csak egyáltalán megismerni se. Viszont ami abszolút viszi a pálmát, az vitathatatlanul az awn.

Bár elsõ találkozásom vele nem tartott sokáig, mert sajnos csak egy régebbi verziót sikerült felraknom ami még nem tudott túl sokat. Viszont a napokban rátaláltam egy képernyõkére és így újra az awn-re.
Ugyebár itt elsõsorban a dizájn a lényeg. Általában mindegyik panel tud téglalap alakú lenni, meg 3D-s, viszont az awn tud egy olyat, hogy Lucido - konkrétan ez tetszett meg benne. Itt nagyon dizájnosan lehet az ikonokat csoportokba rendezgetni. Pláne ha kihasználjuk az átlátszóság adta lehetõségeket. Én most úgy használom, hogy két oldalt oldalt vannak fontos és egyéb “hasznos” appletek, középen meg a “horpadásban” az alkalmazások ikonjai. Itt megjegyezném, hogy ez egyik nagy különbség a dock(ok) funkcióját tekintve, hogy tudnak olyat mint a windows 7 tálcája, hogy a program indító ikonja kattintás után átváltozik a programra váltó gombra - na most ez egy elég érdekes dolog, mert nincs neki neve és rendszertanilag se könnyû besorolni, mert nem úgy viselkedik mint egy gomb, de úgy néz ki - Valamilyen szinten ezt az apple-tõl másolták, de az egész dock téma onnan jön, úgyhogy egy szavunk sem lehet. Másik lényeges dolog még, hogy csak ikonokat használ, tehát helyet spórol azzal, hogy nincsenek ott a feliratok és jól is néz ki viszont így magasabb lesz tehát többet takar ki a képernyõbõl (erre majd még egyszer szeretnék bõvebben kitérni). Ezen kívül van hozzá egy csomó applet, amik - legalábbis az alapkészlet - nem sokkal több mint amit egy panelre is be lehetne rakni, de azért jó. És példának okáért felszerelhetjük zenelejátszó-vezérlõnek is. Egyetlen hátránya talán az, hogy csak egy lehet belõle, míg panelbõl vagy a cario-dockból egyszerre több is, sõt utóbbi példányai egymásból is nyílhatnak. Persze idõvel ez is javulhat ha hiányozna valakinek - nekem nem :P Ha pedig a helytakarékosság ellenére is olyan sok appletet és alkalmazást sikerülne felpakolnunk, hogy már nem fér fel egyszerûen csak megjelenik 1-1 nyíl két oldalt melyekkel jobbra-balra navigálhatunk.
Szóval kicsit meg kell érte küzdeni, hogy a megfelelõ verziót telepítsük, de megéri.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuj-s.blog.hu/api/trackback/id/tr972546332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása