HTML

mizuj's

A mizuj's arról szól, hogy mizujs.

Friss topikok

  • inad2: Bár ez az egyik alapuló posztunk (és a tanulópénzem is... hű, mennyi elgépelés/magyartalanság van ... (2011.03.14. 12:16) Böngészőháború-a kezdetek

A Google Chrome

2010.08.28. 18:14 :: dadikovi

 Böngészőprogramokról szóló sorozatunk nem lehetne teljes, ha nem beszélnénk a böngészőpiac legújabb résztvevőjéről, a Google Chrome-ról. Mint azt már egy korábbi Google-ről szóló cikkemben is írtam, a keresőóriásnak közvetlen érdeke, hogy a szeszélyesebb internetes projektek mellett több új, komolyabb tőkét igénylő, és ezáltal kevésbé széles rétegnek esélyt adó, kvázi maradandóbb, biztonságosabb terméket is előállítson. Ilyenek a különféle hardveres termékek, és a szoftverek, vagyis a számítógépes programok (lásd böngésző) is.

A cégtől korábban sem állt teljesen távol a szoftverfejlesztés, a Google Earth, a Picasa és a Google SketchUp, remekbe készült programokat is felhasználók millió használják és szeretik, különösebb problémák vagy hibák nélkül. Persze még mindezek mellett is hatalmas bátorságra vall a vállalat részéről, hogy egy olyan területre merészkedtek, ahol nem csak a - nyílt forráskódért rajongó - fejlesztők ezrei által készített Firefoxnak, de még a hatalmas pénztőkével, és szakértői gárdával rendelkező Apple-nek is komoly (pénz-, és munkabéli) erőfeszítésébe kerül minden egyes százalék a piacon, amit a Microsoft-féle Internet Explorer-től kínkeservesen elhódítanak.

Azonban a Google mégis beszállt a böngészők háborújába, és így utólag kijelenthetjük, nem tette rosszul.

Rövid történet

A Google-nek már korábban is voltak a böngészőpiac irányába való ambíciói, azonban a cég vezérigazgatója ezeket a törekvéseket hat éven keresztül elutasította. Később több korábbi Firefox-fejlesztő is csatlakozott a vállalathoz, és amikor Ők bemutatták Eric E. Schmidtnek a böngésző "Demo-verzióját",  az annyira megtetszett neki, hogy végül rábólintott a fejlesztésre. A hivatalos bejelentés 2008 szeptember 1-jén történt meg, és másnap már ki is jött az első béta, 43 nyelven. A kiadás napján a böngésző egy százalékos részesedést szerzett a piacon, amely ugyan később egy rövid ideig csökkent. 2009 júniusára már elérhetők voltak a linuxos és Mac OS X-es példányok korai változatai. A fejlesztés persze a Windows-os változat esetében sem állt le, sőt, rohamos tempóban folytatódott, a böngésző két év alatt öt verziót élt meg, és már augusztus hat óta elérhető a hatodik verzió fejlesztői változata.

Előnyök és hátrányok

A Chrome legnagyobb előnye talán a gyorsaság, az új felhasználók első élménye is mindig ehhez kötődik, én például rögtön az internetszolgáltatóm weboldalára mentem fel, hogy nem gyorsították-e meg az internetszolgáltatásukat? Főleg a JavaScript-tartalmakat jeleníti meg minden más böngészőnél gyorsabban. Ezenkívül az Acid3 teszten 100%-os teljesítményt nyújt (ez azt jelenti, hogy a webfejlesztők is szeretik, mert a webes szabványoknak megfelelően jeleníti meg a weboldalakat). A Firefox-hoz hasonlóan nyílt forráskódú, a fejlesztésbe pedig bárki beszállhat. Ezenkívül érdemes megemlíteni a sok apróságot, ami megkönnyíti, és meggyorsítja az internetezést: 
Beépített keresés
A böngésző feltérképezi az egyes oldalak saját keresőmotorait (wikipedia, YouTube, blog.hu, torrentreactor, stb.) és később ha elkezdjük begépelni az oldal címét, felajánlja, hogy kereshetünk az oldal keresőmotorjával - mindezt a címsorban, ahol egyébként a Google keresést is elérhetjük.
Kiegészítők
Google Mail Notifier, Google Wave-figyelő, URL-zsugorító, beépített Facebook-üzenőfal, screenshot-készítő program, RSS-kliens. És akkor csak néhányat mondtam. Nagyban gyorsítanak egy napi "körsétát" kedvenc oldalainkon, ugyanakkor nem lassítják le a böngészőt.

Illendő, hogy leírjak egy-két dolgot, ami hátrányát képez(het)i a Chrome-nak. Az egyik legfontosabb ilyen tényező nem más, mint hogy ez a böngésző még valóban új, és sokan félnek attól, hogy ebből kifolyólag még tartalmaz felfedezetlen biztonsági hibákat. Ez a logika egyrész helyes is ugyan, de azért én nem gondolnám, hogy több hiba van a Chrome-ban, mint az Internet Explorer-ben, vagy akár a Firefox-ban. Sajnos minden biztonsági rést betömni nagyon nehéz, ha nem lehetetlen; a netezés kockázatot jelent böngészőprogramtól függetlenül, és ezt a kockázatot bizony vállalni kell. 

Használat közben még olyat fedeztem fel, hogy sok lap megnyitásakor a böngésző lefagyhat, de ezeket a helyzeteket is elegánsan kezeli, szépen tájékoztat róla, hogy ez a helyzet, nem pedig kőkeményre fagy, mint egyes programok.

Összességében mindenkinek ajánlani tudom. A webfejlesztőknek külön örömet adhat a beépített webmester-eszközök, így a JavaScript konzol, vagy a weboldal forráskódját és az azokhoz tartozó CSS-kódokat egyszerre vizsgáló "Elem kivizsgálása" funkció. Gyorsabb, szebb, letisztultabb, egyszerűbb, jobb, googlebb :-)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: google internet böngésző chrome

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuj-s.blog.hu/api/trackback/id/tr592254748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása