HTML

mizuj's

A mizuj's arról szól, hogy mizujs.

Friss topikok

  • inad2: Bár ez az egyik alapuló posztunk (és a tanulópénzem is... hű, mennyi elgépelés/magyartalanság van ... (2011.03.14. 12:16) Böngészőháború-a kezdetek

Facebook-használat Magyarországon

2011.08.31. 18:17 :: dadikovi

Tegye fel a kezét, aki nem hallott még a facebookról! Haha, tudom, jó vicc volt.

Na most tegye fel a kezét az, akinek van olyan ismerőse, aki nincsen még fent! Jó, oké, a nagymamád nincsen fent, értem én. Lehet hogy még a szüleid sem. De például az osztálytársaid között? Vagy a kortársaid között? Ismersz olyan korod-bélit, aki nincsen még fent? Én is ismertem egyet, de egy hónapja ő is regisztrált. És bár elképzelhető, hogy csak az én ismerőseim kifejezetten kockák (amit azért nem mondanék), de valljuk be, hogy nem alaptalan azt gondolni, hogy a fiatalabbak korosztályában szinte mindenki fent van - egy ideje azonban már nagyon érdekel, hogy mit jelent ez a szinte? A fiatalok fele? Nyolcvan százaléka? 

Amit vártam, az egy statisztika, ami megmondja, hogy az egyes korcsoportokon belül a teljes magyar népesség hány százaléka használja a facebookot? Utánakerestem az interneten, de nem találtam pontos statisztikát (na jó, nem is annyira igyekeztem). Úgyhogy elhatároztam, hogy csinálok egy sajátot. Ehhez nyilván két adat kell: a facebook belső statisztikája, illetve az aktuális magyar adatok. Ha már itt tartunk, leírom, hogy hogyan lehet kinyerni az oldal belső statisztikáját.

Nos, ha elhitetjük a közösségi szájttal, hogy mi pénzes emberkék vagyunk, és hirdetni szeretnénk az oldalon, akkor már a hirdetésfeladás második lépésénél (ahol a célközönséget határozzuk meg) készségesen megkapjuk a regisztrált felhasználók számát, melyet különféle kritériumok alapján szűkíthetünk is (pl. nem, ország, nyelv, életkor, nemi idenditás, nem stb.) Ha megkaptuk az adatokat már mehetünk is el az oldalról, szóval szó sincs arról, hogy ténylegesen fel kéne adni egy hirdetést. Az egészet megtehetitek itt, először meg kell adni pár adatot, de ezek még nem kerülnek mentésre, a Tovább gombra kattintva már jönnek is az adatok. :)

Az adatgyűjtés második részét a Központi Statisztikai Hivatal honlapján végeztem el, a ksh.hu-n, ahonnan sikerült megszereznem a legfrissebb (sajnos csak 2005-ös) adatokat a magyar népességről. Az adatok régisége egyfajta "nehezítés" a facebooknak, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarország népessége jelenleg sajnos fogy, tehát több emberrel számoltunk, mint a tényleges.

Az adatok sajnos nem csak ezért tájékoztató jellegűek, a Facebook valószínűleg nem tökéletes statisztikákat ad ki, egyébként ezt le is írják, illetve elképzelhető, hogy néhányan Magyarországon kívül is Magyarországon lakóknak vallották magukat, mivel a 15-19 éves korosztályban a nyilvánvalóan irreális 105% jött ki, vagyis némileg több regisztrált felhasználója van a facebooknak ebből a korosztályból, mint ahányan valójában élnek Magyarországon. És bár valóban nagyon magas eredményt vártunk ebből a korosztályból, valljuk be, ez azért mégsem lehetséges :)

A többi adat már kevésbé meglepetés-erejű, bár kár, hogy a facebook nem szolgáltat adatokat 14 alatt, illetve 64 év felett. A teljes statisztikát (pusztán csak számok) megtekinthetitek itt: https://docs.google.com/spreadsheet/pub?hl=en_US&hl=en_US&key=0ApzeNHsESJZNdEpaUU9zVUJ4SHVYQjNQQzFhMmtQcXc&output=html

- dadikovi -

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika magyarország facebook facebook használata

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuj-s.blog.hu/api/trackback/id/tr703193642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása