HTML

mizuj's

A mizuj's arról szól, hogy mizujs.

Friss topikok

  • inad2: Bár ez az egyik alapuló posztunk (és a tanulópénzem is... hű, mennyi elgépelés/magyartalanság van ... (2011.03.14. 12:16) Böngészőháború-a kezdetek

Kétmagos-mizéria

2011.05.23. 21:35 :: inad2

 Helló mindenki. Azaz bárki, aki olvas minket (és remélhetőleg nem senki).

Biztos hallottatok már -ha máshonnan nem, a visszhangzó szavú bácsi által szinkronizált reklámból- a dualcore-őrületről, ami jelenleg lázban tartja a mobilos világot. Bár jelenleg még csak Androidos telefont szerelnek ilyen processzorral (meg az iPadet, de az nem telefon), azért egy dobozhangon bejelentett első kétmagos telefon is kétmagos telefon. Erről a témáról fogok most pár sort írni, hogy tisztázzuk a dolgokat és véleményt formálhassatok a dologról.
Kezdjük tehát az alapoknál. Egy kétmagos processzorban a meglepetés kedvéért két mag van, míg a korábban, mondjuk tavaly vagy azelőtt készült mobilok processzoraiban egy. Miért is jó ez? Akármennyit is használjuk a Task Killert (ez olyasmi alkalmazás okostelefonokra, mint a feladatkezelő a Windows-ban, kilövi a háttérben futó, feleslegesen akkut és procit zabáló programokat; és ingyenes! Like.) előfordulhat, hogy belassul a telefonunk. Igen, egy Qualcomm Snapdragon, a maga 1 GHz-ével, az is tud lassú lenni. Ezen segít a második mag beiktatása. Lényegében egy komplett processzor kerül beépítésre, hogy aztán a másikkal összedolgozva töredékére csökkentsék a számítási (várakozási) időt. Ezzel jóval több app futhat majd egyszerre, ami mérsékeltebb Killer-bökögetést jelent. Nyilván ugyanez a hatás elérhető lenne az egyetlen mag magasabb és magasabb órajelre pörgetésével, de egy dualcore proci több szempontból is gazdaságosabb választás:

  • Az akkumulátor üzemideje nő, mert ha 2 mag párhuzamosan dolgozik, alacsonyabb "fordulatszámon" is elvégzik ugyanazt a műveletet, így nem zabálják az áramot úgy, mint egy plafonig húzott egymagos. A chip fogyasztása ugyanis az órajel emelésekor a teljesítménynövekedéshez képest aránytalan mértékben növekszik. (Más a kérdés a hackelt telefonokkal, de ebbe ne menjünk bele, mert nem kezdő-szint... és a főzött ROM amúgy sem válthatja ki a második processzormagot) Ez pedig egy 2-3 napos üzemidejű okostelefonnál nem utolsó dolog.
  • Egy felhúzott egymagos több hőt is termel magasabb órajele révén, ebből következően egy kétmagos modellnek a hűtésigénye is kisebb.
  • Adott művelet elvégzéséhez egy kétmagos processzor magjait elegendő alacsonyabb órajelen pörgetni, mint egy egymagost, így sokkal stabilabb és több erőtartalékkal rendelkezik. Ugye számszerűleg ugyanannyi, de mégsem, látható az Optimus 2X reklámjában, amikor a kissrác nagyképernyőre köti a telót és úgy játszik.

A lényeg, hogy ideig-óráig még lépést tarthatnak az egymagos telefonok, de ugyanazt a teljesítményt jóval gazdaságtalanabb kicsikarni belőlük (mindamellett, hogy hétköznapi használatra elégséges egy mag is, szóval aki eddig nem high-end cuccal telefonálgatott, az a következő 2-3 évben semmiféle késztetést nem fog érezni a váltásra). Jelenleg az NVidia Tegra 2 a király, amit lelkes júzerek 1,5 GHz-re is felhúztak már (egy Samsung Galaxy S II-ben). Legkésőbb ősz végén pedig jön az iPhone 5, vagy 4S, vagy ahogy hívni fogják, szintén kétmagos, Apple A5 procival ( mellesleg az került az iPadbe is... Cupertinóban nem sajnálják a kraftot a néptől), jövő évre pedig már betervezték a négymagos (!) Tegra 3-at, ami a 2-nél 5-ször lesz gyorsabb a várakozások szerint. 

Tehát a bácsinak igaza volt. Új korszak kezdődött, legyőzve a sebesség határait. De még csak most kezdődött, szóval kézközelbe az üdítőket és a popcornt, hátradőlni, és öveket becsatolni. Üdvözöljük a Dualcore Airlines járatának fedélzetén.

Szólj hozzá!

Címkék: apple samsung hardver iphone android galaxy s dualcore

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuj-s.blog.hu/api/trackback/id/tr752927250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása