HTML

mizuj's

A mizuj's arról szól, hogy mizujs.

Friss topikok

  • inad2: Bár ez az egyik alapuló posztunk (és a tanulópénzem is... hű, mennyi elgépelés/magyartalanság van ... (2011.03.14. 12:16) Böngészőháború-a kezdetek

Az Internet Explorer

2010.08.28. 14:28 :: dadikovi

 Előző cikkünkben összefoglaltuk a böngészők hőstörténetét. A következő cikkekben végig szeretnénk menni az egyes böngészőkön, leírva azok történetét, előnyeit, hátrányait, és minden mást is, amit tudni lehet, vagy kell róluk. Elsőként az Internet Explorer-t vesszük terítékre, ugyanis jelenleg, nemzetközi viszonylatban ez a böngésző a legnépszerűbb.

Születése és elterjedése

A világ első komolyabb használói bázisával rendelkező böngésző a Netscape Navigator volt. A Netscape példája pedig pontosan megmutatta a Microsoft-nak, hogy amennyiben nem szeretnék elveszteni az akkor még ugyan csekély, de már láthatóan fejlődő böngészőpiacot, akkor hamar be kell lépniük a képbe. A Windows-tulajdonos Microsoft-nak ez tulajdonképpen egyáltalán nem nyújtott nehézséget, hiszen az operációs rendszerek piacán már akkor is monopóliuma volt, amelyet felhasználva könnyen terjeszthetett el minden általa készített szoftvert. A böngésző már 1995-ben megjelent, a Windows 95 egy bővítőcsomagjában, és a jövőben meglovagolva (a részben a windows könnyen kezelhetőségének köszönhető) a PC-k, és így az internet elterjedésének is gyorsulását, szép lassan többségi részesedést ért el a piacon.

Az elterjedést ezenkívül segítették azok a fejlesztések, amiket a böngészőháborúk korszakában fejlesztett ki a cég: a különféle JavaScript-csomagok, és egyéb webes technológiák sok esetben több lehetőséget biztosítottak a programozóknak, és a felhasználóknak is, mint a Netscape esetében. Persze hasonlóképpen fejlesztett a Netscape, és többnyire kidolgozta a Microsoft újításainak Netscape-es változatait, sőt, voltak saját fejlesztései is. Azonban még mind a mai napig sok fejtörést okoz a webfejlesztőknek, az Internet Explorer, és a "többi böngésző" közti különbségek. Nagyjából ugyanazt tudják, de más és más módokon. Ráadásul a mai állás szerint egyáltalán nem egyértelmű, hogy melyik böngészőre érdemes jobban odafigyelni. Az újabb böngészők kezdik lehagyni az Explorert, hazánkban például már jelentős többségben van a Mozilla Firefox. Ezért van az, hogy egyes oldalak kompatibilisek az Internet Explorer-rel, de a többi böngészővel nem, míg mások éppen fordítva: A Google például a nyár elején jelentette be, hogy továbbá nem optimalizálja weboldalait az IE 6., és korábbi verzióira.

Az Explorer elterjedése ráadásul több jogi kérdést is felvet. A mai szabályzás szerint például már jogszerűtlen a Microsoft ezúton végbevitt monopoltörekvése, és minden új Windows-felhasználónak kötelezően ajánlaniuk kell a többi böngészőt, mindössze opcióként felajánlva a saját terméküket.

Előnyök és hátrányok

Webfejlesztő körökben általában nem szokták szeretni az Internet Explorert, mert a weboldalak optimalizálása rendkívül körülményes erre a böngészőre, sokaknak vagy négyszer annyi munkát igényel, mint a Firefox esetében. 

Ugyanakkor azt sem lehet mondani, hogy a júzerek kedvence lenne a program. A piacon betöltött szerepét inkább köszönheti a szokás hatalmának, és a legtöbbek hozzá nem értéséhez, mint előnyös tulajdonságainak. A böngésző statisztikailag kimutathatólag lassabb, mint társai. És akkor még nem is említettem azokat a biztonsági hibákat, amiknek sokasága jellemi a programot. Igazából senkinek sem ajánlanám jó szívvel ezt a böngészőt.

Előnyökről ezek után nehéz is beszélni, de valamennyire itt lehetne említeni az Internet Explorer integráltságát, és ezáltal biztos együttműködését a Windows rendszerekkel. A Windows fájlkezelő programjának motorja is hasonló az IE-hez, tehát az Explorer-rel nem érhetnek minket kompatibilitási meglepetések, igaz, ez más böngészőkre sem jellemző egyáltalán. 

Az Internet Explorer következő verziója pedig talán végre meghozza a nagyobb szintű biztonságot, és gyorsaságot is, már a csak azt nézzük, hogy a 8. verzió megalkotásánál is erre helyezték a legnagyobb hangsúlyt - nem nagy sikerrel. Addig is szerintem sokkal jobban megéri más böngészőt használni. Következő cikkemben például a legújabb böngészőt, a Google Chrome-ot fogom megismertetni Veletek! 

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft windows ie explorer internet böngésző

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuj-s.blog.hu/api/trackback/id/tr792254312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása