HTML

mizuj's

A mizuj's arról szól, hogy mizujs.

Friss topikok

  • inad2: Bár ez az egyik alapuló posztunk (és a tanulópénzem is... hű, mennyi elgépelés/magyartalanság van ... (2011.03.14. 12:16) Böngészőháború-a kezdetek

Opera

2010.11.14. 18:22 :: inad2

Történelem

Hát, nem a múlt héten lett meg, és nem is úgy, ahogy akartam, de végső soron összejött.
Szóval az Operáról fogunk beszélgetni, az egyetlen olyan befutott böngészőről, amely nem JúEszÉj-gyártmány. Nevezetesen a norvég srácoknak lehet hálákodni érte, Jon Stephenson von Tetzchner-rel az élen. Az egész onnan indult, hogy a Tetzchner szerint a -korábban már tárgyalt- Mosaic nevű böngésző túl egyszerű volt a hatékony használathoz.

Felépítés

Szó, mi szó, ez mindenesetre egy érdekes mondat lehetett Jon szájából, de voltak, akik hittek neki, és így 1993-ban a Televerk (ma Telenor-ismerős, nem?) égisze alatt elkészült az első protkó, akarom mondani prototípus. 2005-ig azonban nem törhetett fel túlságosan, hiszen egy fizetős regisztrációhoz kötött és egy reklámokkal derekasan mespékelt verzió közül, valljuk be, egyik sem túl szimpatikus.
A 8.5 megjelenésével ez megszűnt, és megjelent a ma ismert (a cikk írása pillanatában a legfrissebb verzió a 10.63, de létezik már a v11 alfája) Opera, ingyen, hirdetések nélkül.
Ami nagyon fontos, hogy az Acid3 teszten azon 3 böngésző (társai a Google Chrome, valamint az Apple Safari) közé tartozik, amely 100%-os eredményt ér el a Firefox 93-a és az IE 20 körüli pontszámával szemben. Rendelkezik a már kötelező füles böngészési lehetőségel, alkalmazások és témák hozzáadhatóságával, és pár "alapárban benne foglalt" extrával:
Opera Turbóval, ami lassú internetkapcsolat esetén némi minőségrontás fejében 4-5-szörösére gyorsítja a programot. Szabadon variálható gyorshívóval, ami új lap nyitásakor automatice elénk tárul 9 kedvenc honlapunk ikonjaival. És naná, hogy van címsorba épített (Google) keresővel.
Megjelenését tekintve a leginkább testre szabható cucc, gyakorlatilag MINDEN, menüt eltüntethetünk... hogy aztán gondolkozhassunk, akkor most hogy is jutunk majd a beállítási panelre visszacsinálni a dolgokat. Erre persze semmi szükség, hisz alapjáraton is nagyon keveset takar ki a kezelőfelület a weboldalakból.
Az elmentett jelszavakkal való belépés kissé másként megy, mint azt megszokhattuk. Nem kell semmit gépelnünk vagy kattintgatnunk, elegendő a megfelelő oldalon a kulcs ikont megnyomni. Még enter sem kell, ezek után automaitkusan beléptet minket az Opera.

Tapasztalataim

Mindent összevetve egy nagyon komplex, variálható szoftverről van szó, de a Firefox-ról, vagy még inkább Explorerről áttérőknek elsőre nagyon szokatlan lehet. Nekem nem túlságosan szimpatikus, de hát ízlések és pofonok, azért nyugodtan ajánlom mindenkinek.
Lehetne még órákig mesélni róla, mert valóban nem rossz, de a lényeg dióhéjban ennyi. Aki kedvet kapott, az próbálkozzon bátran -de az eszköztárak kikapcsolával csak óvatosan- és írja meg a véleményét.

Szólj hozzá!

Címkék: opera internet böngésző

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuj-s.blog.hu/api/trackback/id/tr22448489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása