HTML

mizuj's

A mizuj's arról szól, hogy mizujs.

Friss topikok

  • inad2: Bár ez az egyik alapuló posztunk (és a tanulópénzem is... hű, mennyi elgépelés/magyartalanság van ... (2011.03.14. 12:16) Böngészőháború-a kezdetek

Samsung Monte-teszt meg ami kell

2010.11.01. 14:20 :: inad2

 Loading screen

Nos, a cikk valamelyest megkésettnek tűnhet a telefon kora nyári megjelenését figyelembe véve, de kisebb technikai okok miatt pillanatnyilag nem tudok másról írni. Igen, sajnos jól hallottátok, az Opera-cikket egy kis idővel kénytelen leszek elhalasztani. Azért semmi pánik, még ezen a héten meglesz az is.
Mindenekelőtt a GT-S5620-ról fogok most beszélni. Ez azért fontos, mert többféle telefon is fut ma Monte néven.
Akkor tehát térjünk is a lényegre: Samsungéktól megszokott módon egy olcsó készülékről van szó. Le kell azonban szögeznem, hogy itt inkább az ár-érték arányra gondolok, mert aprópénzért azért mégsem kapjuk meg. Jelenlegi tesztkészülékünket -ennek tudta nélkül- a T-Mobile biztosította, párezer jó magyar forint kifizetése ellenében. A pontos árba nem bonyolódnék bele, hisz azóta úgyis változott a helyzet, no meg 3 szolgáltatónál legalább 3 áron adják ugyanazt... mindenesetre, ha mindent fizetünk ott helyben, akkor is 50000 Ft alatt -de minimum közelében- maradunk.
Először egy barátomnál láttam -eleddig szótlan szerkesztőkollégánk, adamkrisz- a telefont, és azonnal megfogott -bár én különben is ilyen "hősszerelmes" típus vagyok- a vas.

A köntös...

Azazhogy nem is vas, inkább műanyag, mert sok fémet azért nem zsúfoltak bele a keleti atyafiak a 100 g körüli összsúlyba. Főleg kopogó, de megszokható alapanyagokkal találkozhatunk. Ez szerencsére sem foltokat, sem karcolásokat nem gyűjt be könnyen, ennek ellenére minden igényes tulajdonosnak ajánlom "járulékos költségként" egy jóféle tok vásárlását. Ügyes kialakítás ide vagy oda, a farmernadrág zsebét minden telefon megsínyli, az érintőképernyősök meg pláne. Hátul nincs túl sok érdekesség, mindössze egy hangszóró és vaku nélküli, kidomborodásba ágyazott, 3 megapixeles kamera. "Alul" gyakorlatilag nem létezik a legömbölyített kialakítás miatt, felül azonban már érdekesebb a terep. Egy jack-dugó aljzatával ("lyukával" :D), valamint egy körömmel kipöccinthető, műanyag panellel fedett miniUSB csatlakozóval találjuk szemben magunkat. Ez utóbbi mind adatcserére, mind töltésre szolgál. Itt térnék ki a gyári fülesre: első pillantásra jó, valójában tűrhető minőségű dugaszokat kapunk a telefon mellé.

 

 

 

 

 

Igen, ezekről beszélek. Dizájnosan kinéző kis kütyük, de az igazat megvallva több negatívumuk is van a hagyományos fülhallgatókhoz képest:
-Egyszerűen nem jók akárki fülébe, az enyém számára egyrészt kényelmetlenek, másrészt 2-3 percenként notórius módon kicsúsznak belőle, ami igen zavaró tud lenni telefonálás, vagy zenehallgatás közben.
-Azok a bizonyos gumivégződések időnként lejárnak, ez pedig nem csak azt jelentheti, hogy elveszítjük őket, hanem azt is, hogy ne adj' Isten majd a fülünkbe szorulva leljük meg őket.
-Túl jó hangszigetelők. Szinte teljesen kizárják a külvilág zajait, ami közlekedés közben nem csak feszélyezi az embert, hanem veszélyes is.
A kiegészítőket ki is végeztük, ugyanis töltőn, USB-kábelen és fülesen kívül mást nem adnak a telefon mellé. Most térjünk rá az "orcára".
Az elülső felület 70%-át a 3 colos átlóval megáldott, egyébként pedig 400*240 px felbontású érintőképernyő birtokolja. Alatta csak 3 gomb található (felvesz-vissza-lerak), és ez még az oldalsó 4-et (lezárás, kamera, hangerő fel és le egy gombban), ami megfelelőnek -megfelően kevésnek- mondható. Nem tudom, ki hogy van vele, én egyszerűen nem bírom a zsúfolt billentyűzeteket... jóval kényelmesebb egy érintőpanelen pötyögni mindent. Sajnos itt kiütközik egy újabb hátrány; virtuális QWERTY nincs. Helyesebben mondva "nem van", ugyanis egy Opera Minit (az a fránya Opera már megint...) feltelepítve a böngészés során lesz, de más funkcióknál (SMS, jegyzetek, stb.) továbbra is a szokványos 12 gombos telefonbillentyűzet használatára kényszerülünk.
Sokak bizonyára kezdenek már besokallni, hogy csak a rosszat mondom, de hadd nyugtassak meg mindenkit. A Monte nem egy RIM Blackbery, nem egy Apple iPhone, és hogy házon belül maradjunk, nem is egy Galaxy S. Egy belépő kategóriás okostelefon, illetve nem is okos, inkább tehetséges telefon. Sok van benne, de félszázezerből senki sem csinál mobilforradalmat, ezt el kell fogadni.
A külsőt ezzel többé-kevésbé kiveséztük.

...és amit alatta rejteget a keleti harcos

Feloldás után egy kellemes kép fogad minket (miután kihevertük a gyári háttér okozta sokkot és visítórohamot). 3 db indítóképernyőnk van, amelyek közt kedvünkre váltogathatunk ujjmozdulatokkal. Ha balra húzzuk a képernyőt, jobbra ugrunk egyet és fordítva. A kör végtelenített, tehát az utolsó oldalról lapozva az elsőre jutunk. Mindháromra tetszés szerint pakolhatunk háttérképet, és a bal felső sarokból widgeteket (képek, zenelejátszó, rádió, különféle órák, internetes hivatkozások) is. Azért túl sok "matricát" ne akarjunk felpakolni, mert képernyőváltáskor bizony ölre mennek egymással a minialkalmazásaink a rendelkezésre álló memóriáért, és végeredményben nem is egyszerre jelennek meg. A menüben hasonló a helyzet, 3 oldalunk van, de ez a csillagos égig emelkedhet, ugyanis különféle appokat rakosgathatunk bele, akár át is rendezhetjük, 1 app/1 oldal elv szerint. Ha nem tetszene a kialakult rendszer, egy bökéssel vissza is állíthatjuk a dolgokat gyári állapotukba. A szolgáltatások sora meglehetősen bőséges: külön zenelejátszó -méghozzá jó képességekkel megávla- van, WiFi van, Bluetooth van, infra (azt hitted, mi?) nincs. Képszerkesztő van, bár nem nagy szórakozás a használata, és ha képeink minőségét akarnánk javítani, arra inkább javasolnám az USB+számítógép+Photoshop kombót. Számológép van, max 15 számjegyis állja a sarat. Ébresztő is időzítő van, külön naptár, feladatok és jegyzetek menüpont szintén. Stopper van, átváltó szintúgy. Világóra, hangfelvétel, beépített Facebook és MySpace kliens, valamint tetszés szerint beállítható újabb közösségi oldalak is fellelhetők a menüben.
Találunk még (több hónap után sem vettem hasznukat, de hátha valaki erre gerjed) Zene keresése (interneten, természetesen), Szinkronizáció, Exchange ActiveSync és T-Mobile (nyilván csak T-ügyfeleknél) gombokat. Alapból ennyi van, ezt kell beosztani. A memóriára -amire mindjárt kitérek- való tekintettel a végtelenségig nem másolhatunk mindenféle programokat a telefonra, és amit felteszünk, annál is kalkuláljuk be, hogy alapértelmezésben a "Játékok és egyebek" mappába kerül, a Google Maps mellé.
A legnépszerűbb különálló szolgáltatások természetesen az Opera Mini és az eBuddy.

Végül pedig a hardveres tudás (száraz adatok) amelyek helyenként ismét némi szomorkodásra adnak okot:
-Oprendszer TouchWiz 2.0
-960 mAh-s akksi (nem egy nagy szám, de ha nem kockuljuk szét a telefont, meglehetősen jól bírja ez is-nekem átlagosan 8-10 napokat)
-Memória 330 MB, ebből 130-ra telepszenek rá az alapvető -és hála az Égnek törölhetetlen- tartalmak, így mi alapjáraton 200-al sakkozhatunk. MicroSD kártyával bővíthető a készülék, a plafon 16 GB, ami azért már jónak mondható.
-Kamera 3 Mpx, vaku és autófókusz nincs, és bár a videofelvételi minőség nem a legjobb, fotózni szépet lehet vele.
-Médialejátszó és Java van.
-"Dokumentumnézegetőnek" csúfolt valami van.
-T9 szótár van, és ajánlatos használni az érintő minél kisebb alázása érdekében.
-E-mail és saját böngésző (Dolphin) is van.
-Kihangosítás és mindenféle (a szó szoros értelmében 1000 számláló) napló van.
-Bluetooth verzió 2.1
-WAP verzió 2.0
-USB verzió 2.0

Vélemény

Ennyi lenne a Samsung Monte. Szerintem egy kiváló ár/érték arányú, sokat tudó telefon, amiről biztosan hallani fogunk még. Vannak hátrányai (kameragyengeségek, QWERTY-hiány, a füldugók minősége, no meg az, hogy ez még TouchWiz-zel jött ki Bada helyett), de mindezek ellenére is kényelmesen, sőt élvezetesen használható telefon azoknak, akik szeretnének beleszagolni az okostelefonok világának szeleibe, de nincs pénzük vagy igényük egy akkora tudású készülékre. Zárszóként pedig ez nem egy innen-onnan összehalászott cikk, mert nekem is Montém van. Szóval aki a cikket olvasván kedvet kapott hozzá, ne röstelljen elugrani a boltba, de azért gondolkodjon, mielőtt megvenné az új telefonját. A Monte jó, de ízléstől és igényektől függően sok jobb telefon is van nála.

Szólj hozzá!

Címkék: samsung monte

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuj-s.blog.hu/api/trackback/id/tr442413648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása